Mitä teen virheen sattuessa?
24.3.2016 12:24

Harjoituksen flow-tilaa voidaan kutsua nimellä treenikupla. Treenikuplassa yhdistyvät puhtaat palkkioketjut ja sujuvuus. Puhtaat palkkioketjut muodostuvat huolellisesta suunnitteluvaiheesta ja ositetuista tehtävistä, joita koira pystyy sujuvasti toistamaan. Toisin sanoen kyse on tehtävän jakamisesta tarpeeksi pieniin osiin, jossa osakriteerit ovat sellaiset, että koiran on mahdollista saavuttaa ne. Oleellista on huomioida, miten palkitsemisen päättyminen voi sujuvoittaa uuden toiston aloittamista ja harjoituksen välitöntä jatkumista. Kyse on siis siitä, että palkkiot seuraavat nopeasti toinen toisiaan ja ihminen asettaa koiran onnistumaan yhä uudestaan jokaisen palkkion päätteeksi. Miten tämä tehdään käytännössä? Tähän vastasi vastasi Eva Bertilssonin Ylöjärvellä 26.-28.2 pitämä koulutuskokonaisuus.

Puhtaat palkkioketjut muodostuvat huolellisesta suunnitteluvaiheesta ja ositetuista tehtävistä. Miten tämä tehdään käytännössä?

Tehtävien huolellinen suunnittelu ja pilkkominen toteutuvat parhaiten harjoituskaaviossa (flowchart). Tämä on tarpeellista siksi, että ihmisen toiminta olisi koko ajan täysin tarkoituksenmukaista ja sujuvaa. Tässä harjoituskaaviossa kuvataan harjoituksen alkaminen ja päättyminen sekä yksi toisto tottelevaisuuden perusasennon opettamisesta. Koira makaa taukomatollaan. Ohjaaja siirtyy harjoituspaikan keskelle. ”Tule!” Koira juoksee ohjaajan eteen, koira istuu ja katsoo ohjaajaa silmiin. ”Yes!” Ohjaaja ottaa namin taskusta. Namin lähestyessä koiraa, ohjaaja kääntää vasemman kylkensä koiraa kohti ja pysähtyy. Koira ottaa namin. ”Sivulle!” Koira siirtyy istumaan ohjaajaan vasemman jalan viereen. ”Yes!” Ohjaaja kaivaa namin taskustaan. Nami lähestyy koiraa. Koira ottaa namin. ”Matto” Ohjaaja ja koira juoksevat kilpaa taukomatolle. Koira heittäytyy matolle makaamaan. Ohjaaja antaa nameja koiran etutassujen väliin.

Onnistuneesta suorituksesta seuraavaan onnistumiseen

Toisessa harjoituskaaviossa on esitetty, miten yhdestä onnistuneesta perusasennosta siirrytään seuraavan onnistuneeseen perusasentoon. Kun harjoituksessa tehdään useampi perusasento, täytyy miettiä, mikä on koiran sijainti, kun se on ottanut namin. Harjoituksen vaikeustason määrää koiran asento ja kehon suunta. Jos koira ja ohjaaja seisovat kasvokkain, koiran pitää onnistuakseen osata sivulletulo lopullisessa muodossaan. Alkeita harjoitellessa koiran voi asettaa onnistumaan esimerkiksi siten, että namin syötyään ja uuden vihjeen kuullessaan se on jo lähellä loppuasentoa.

Jotta harjoituskaavio on kattava ja täysin toimiva, täytyy suunnitteluvaiheessa miettiä toimintamalli myös virheen varalle. Vahvistetaanko virheestä huolimatta vai ei. Miten koira siirretään virheen jälkeen uuteen suorituspaikkaan, jotta seuraava toisto on sujuva ja lisäksi vielä helpompi kuin edellinen. Tarkastellaan eri vaihtoehtoja käytännössä

Sujuvuus tarkoittaa seuraavan toiston viiveetöntä aloittamista palkkion jälkeen.

Mitä teen, kun koira tulee sivulle niin, että asento jää vajaaksi?

Mitä teen, kun koira pujottelee väärin?

Mitä teen, jos virhe tulee ratasuorituksessa?

Jos virhe tapahtuu agilityradalla monien onnistuneiden esteiden jälkeen, koiran voi silti palkita, mutta pienen mutkan kautta. Voit teettää virheen jälkeen jonkun lisätehtävän ja palkata vasta sen jälkeen. Jos koiran olisi pitänyt tehdä viimeisenä takaakierto, tee se niin läheltä ja niin helpotettuna, että se varmasti onnistuu. Seuraavaksi voit tehdä rataa takaakiertoon asti erikseen. Ja sen ohella tehdä erikseen takaakiertoa, kunnes pystyt tekemään sen siltä etäisyydeltä ja siitä vauhdista, että se onnistuu myös radalla.

Mitä teen siinä tapauksessa, kun tekeminen keskeytyy häiriön takia?

Ensin on käyttäytymisestä pääteltävä, onko kyseinen häiriö koiralle tavoiteltava vai vältettävä. Kumpaan se pyrkii käyttäytymisellä? Kun häiriö on luotaantyöntävä, annetaan koiran katsoa sitä. Kun koira kääntää katseensa takaisin ohjaajaan, siitä palkitaan. Jos koiralta pyytää katsekontaktia kesken katsomisen, on todennäköisempää, että se katsoo pian uudestaan. Koiran voi toki kutsua nopeasti pois, jos on vaarana, että se hyökkää puolustautuakseen pian tai välittömästi katsomisen jälkeen. Kun häiriö on tavoiteltavaa esim. toisen ohjaajan houkutteleva leikkiminen, koiraa ei tarvitse kutsua pois. Häiriö vaan lakkaa, jos koira kääntyy katsomaan sitä. Jos häiriö ei ole järjestetty harjoitustilannetta varten, koiraa ei kannata päästää karkaamaan häiriölle asti.

Järjestetyt häiriöt lisätään harjoitukseen ensin jatkuvana ja sitten harvennettuna, ensin vähäisenä ja sitten voimakkaampana. Koiralle on aiemmin opetettu puhtaan palkkioketjun idea eli palkkion jälkeen tulee heti uusi toisto. Kun voidaan tehdä yksittäisiä häiriöitä, ne lisätään heti palkkion jälkeen. Siten häiriöstä tulee vihje uudelle toistolle.

Järjestettyjä luotaantyöntäviä häiriöitä voi antaa koiran itse säädellä. Niitä käytetään ehdollistuneen vahvisteen eli naksun tavoin. Koira siis toisin sanoen tekee jotain vaikuttaakseen niihin. Esimerkiksi käy painamassa keinua aiheuttaakseen jännittävän äänen ja saa heti palkkion. Koira siis pystyy itse säätelemään, tuleeko häiriö osaksi harjoitusta vai ei. Tärkeänä pelisääntönä on, että vain häiriön aiheuttamalla saa myös palkkion.

Jos haluat koiran pysyvän treenikuplassa, suunnittele tarkkaan, mitä teet aivan ensimmäisenä virheiden jälkeen. Jättämällä virheet palkkaamatta, joutuu yleensä pohtimaan tarkempia vaihtoehtoja saadakseen nopeasti uusia helppoja onnistumisia. Virheistä voidaan siis palkita siksi, että niiden avulla vaikutetaan seuraaviin onnistumisiin. Haluttua käyttäytymistä ei koskaan pidemmän päälle rakenneta vahvistamatta jättämällä, vaan nimenomaan vahvistamalla. Siksi vahvistamatta jättämiseen kannattaa käyttää mahdollisimman vähän aikaa. Virheistä ei myöskään tarvitse kertoa koiralle erikseen. Miksi kertoa, että ”Älä tee noin”, kun voi suoraan opettaa halutun suorituksen ja auttaa koiraa onnistumaan jatkossa entistä paremmin.

Haluttua käyttäytymistä ei koskaan pidemmän päälle rakenneta vahvistamatta jättämällä, vaan nimenomaan vahvistamalla. Siksi vahvistamatta jättämiseen kannattaa käyttää mahdollisimman vähän aikaa.

Tervetuloa mukaan kokemaan kupla-harjoittelun teho!

Apua yhteistyöhön ja Treenikupla agilityssä ovat uusia kursseja tarjonnassamme. Kurssit on suunniteltu täydentämään kokonaisvaltaista tarjontaamme koirakoiden kehittämiseksi. Uskomme, että monet koirakot saavat harrastuksestaan entistä enemmän irti ja kokevat uudenlaisia onnistumisen elämyksiä, kun harjoittelu on entistä sujuvampaa. Mikäli kiinnostuit, niin tutustu tästä kurssien tarkempaan sisältöön.

Kirjoittaja

Inka Juntheikki on uusi tuttavuus valmennustiimissämme. Inka on harrastanut agilitya vuodesta 2002, ja kouluttajakokemusta on kertynyt useammalta vuodelta. Akateemisen tutkijan työssä opittu tarkkuus johdatti Inkan modernin eläinkoulutuksen pariin. Inka käyttää koulutuksessa selkeitä rakenteita ja positiivisen vahvistamisen tekniikoita, koska se tekee oppimisesta tehokasta. Tehokkuus tuo vapauden pitää hauskaa ja olla luova treeneissä. Tärkeintä on ilo yhdessä onnistumisesta.

Inkan intohimona on halu lisätä ihmisten ymmärrystä eläinten oppimisesta ja käyttäytymisestä. Tämän takia hän on opiskellut käyttäytymisanalyysiä ja tarkoituksena on opiskella sitä laajemmin.

Inkan osaaminen, tausta ja luonne sopivat erinomaisesti yhteen Niinu Agility Sportin tavoitteiden ja arvojen kanssa. Hänen osaamisensa tuo vahvuutta agilityn lisäksi koiran käyttäytymisen hallinnan ja arkitottelevaisuuden palveluihimme.

Teemakurssit

"Niinulassa" järjestetään joka viikkoa useita erilaisiin teemoihin liittyviä kursseja. Näihin kursseihin liittyvät treeniradat julkaistaan Facebook-heimossamme. Näin kevään korvilla otimme valikoimaamme vielä muutamia uusia kursseja.

Sosiaalinen media

Instagram ja Twitter

Niinu Agility Sport on nyt mukana Facebook-sivun ja -ryhmän lisäksi myös Instagramissa tunnuksella @niinuofficial ja Twitterissä ja tunnuksella @NiinuAgility. Joko seuraat meitä?

Niinu Agility Sportin heimo Facebookissa

Jos et ole vielä kuulu Facebook-heimoomme, niin mikset liittyisi iloisen mielen ryhmäämme saman tien? Liittyminen on ilmaista, vapaaehtoista, eikä sido sinua mihinkään!

Niinu Agility Sportin on suunnannäyttäjä ja edelläkävijä koirien valmennus- ja luentopalvelujen palveluissa. Meillä teot puhuvat puolestaan, ja toimimme aidosti arvojemme mukaan: positiviisesti, avoimesti, rehellisesti, kaikkia tasapuolisesti arvostaen ja sivistyneesti.

Palvelemme yhdistyksiä, seuroja, treeniryhmiä, yksityishenkilöitä ja yrityksiä. Toimimme asiakkaan tiloissa tai Niinu Agility Sport-areenalla. Olemme pyrkineet panostamaan harjoitusolosuhteisiin. Lämpimässä hallissamme on huippumoderni ja ylistyksiä kerännyt Saltex-keinonurmialusta, sisä-wc:t, kahviotila ja turvalliset Smart-99®-esteet.

NAS-areenalla pyörivät viikkoharjoitukset kahdella treenikentällä. Viikonloppuisin hallissamme järjestetään agilitykilpailuja ja muita tapahtumia sekä erilaisia teemakursseja. Jos kiinnostuit palveluistamme, niin kerromme mielellämme lisää! Yhteyden saat helpoimmin tästä linkistä tai lähettämällä sähköpostia asiakaspalvelu@niinuagilitysport.com.

 
Website Security Test